Nytt medlemssystem & nya e-tjänsten Mitt medlemskap

Fakturorna kommer lite senare denna månad eftersom vi byter medlemssystem. Läs mer om vår nya e-tjänst Mitt medlemskap här.

Nya tillfälliga regler

2020-03-31

Uppdaterad information

Under resten av året blir det lättare att få ersättning från a-kassan. Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om att lätta upp villkoren och höja a-kassetaket för att dämpa coronakrisens negativa effekter på den svenska ekonomin.

Här är de tillfälliga förändringarna:

En medlemsmånad räknas som fyra 

Varje medlemsmånad räknas som fyra månader under perioden mars-december 2020. Det betyder att du redan efter tre månaders medlemskap hos oss kan ha rätt till inkomstbaserad ersättning, upp till 80 procent av din tidigare lön. I normala fall måste du ha varit medlem minst tolv månader.

Kravet på arbetad tid lättas upp

I normala fall måste du arbeta ungefär halvtid i ett halvår för att ha rätt till ersättning från oss. Nu räcker det om du har arbetat

  • minst 60 timmar per kalendermånad under sex av de senaste tolv månaderna
  • eller minst 40 timmar per kalendermånad och 420 timmar totalt under en sammanhängande period av sex månader. 

Ersättningstaket blir högre

Mellan den 13 april 2020 och den 3 januari 2021 kan du som har jobbat heltid få upp till

  • 1 200 kronor per dag om du uppfyller villkoren för inkomstbaserad ersättning
  • 510 kronor per dag om du uppfyller villkoren för grundersättning.

Ersättningens storlek beror bland annat på hur mycket du har jobbat, vad du har tjänat och hur länge du har varit medlem i a-kassan.

 

Mellan den 29 juni 2020 och 3 januari 2021 kan du som har inkomstbaserad ersättning få upp till

  • 1000 kronor per dag från ersättningsdag 101 och resten av ersättningsperioden (300/450 dagar).

Karensdagarna slopas

Mellan den 30 mars 2020 och den 3 januari 2021 kan du få ersättning från oss redan från den första arbetslösa dagen. I normala fall har du sex karensdagar utan ersättning innan du påbörjar en ny ersättningsperiod. Om du har fått karensavdrag efter den 30 mars kommer vi att justera det retroaktivt så snart som möjligt.

Lättare för företagare att få ersättning

Du som driver ett eget företag kan ha verksamheten vilande under 2020 utan att det påverkar din rätt till ersättning från a-kassan i framtiden. I normala fall måste du ha arbetat i företaget under minst fem år innan du kan få ersättning från a-kassan om ditt företag är vilande på nytt. Däremot kan du alltid söka ersättning från oss om du lägger ner verksamheten helt.

Reglerna är tillfälliga

De här villkoren och ersättningsnivåerna gäller under en begränsad tid. Alla ärenden som vi handlägger efter att de slutat gälla omfattas av de vanliga reglerna. Logga in på Mina sidor för att ta reda på vad som gäller för dig.

Har du frågor?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill ha hjälp.

  • Du kan skicka ett meddelande på Mina sidor så svarar vi dig så snart vi kan.
  • Du kan också ringa 010-470 68 00. Våra telefontider hittar du här. Har du fått ett brev från oss kan du ringa till din handläggare. Du hittar handläggarens direktnummer i brevet.
  • Har du en fråga där du inte behöver uppge ditt personnummer kan du även mejla till kontakt@gsakassa.se 

Vill du läsa om andra frågor och svar kring arbetslöshet i samband med coronapandemin?

Vi samlar alla frågor och svar kring arbetslöshet under tiden med coronapandemin och lägger löpande upp ny aktuell information som kan vara bra för dig som medlem att veta. Klicka här för att läsa den samlade informationen.

Senast uppdaterad 2020-04-21